כמו כל תחום, גם עיצוב המטבחים חייב לרענן ולחדש את הקווים המנחים שלו בכל פעם מחדש. בעבר, היינו מתייחסים למשולש הזהב הידוע. הוא עדיין נכון, אך אם אנחנו רוצים מטבח נוח באמת צריך לשים לב לאספקטים נוספים. בדיוק עבור זה קמה תפישת רצף העבודה שלוקחת את העיצוב במטבח צעד אחד קדימה.

saperator

מה זה רצף עבודה במטבח?

בכל מטבח, גם מבלי ששמתם לב, קיימים מספר אזורים על פי תחומי הפעילות שלהם כגון: אפייה, הכנה, הגשה, ניקיון ועוד. רצף עבודה הוא תכנון מראש של האזורים האלו ונתינת דגש לאחסנה בכל אחד מהם  על מנת להקטין את כמות הצעדים שאנו צריכים לבצע בפעילות יום יומית שלנו בשביל להגיע לפריט מסוים. במילים אחרות, לאחסן את המוצרים במקום שבו הכי סביר שנצטרך אותם. לדוגמה את קרש החיתוך נרצה לאחסן ליד אזור ההכנה בו אנו חותכים את הירקות ואת את מגש העוגיות באזור האפייה.
בהמשך הכתבה למטה אנו נפרט שלושה צעדים אשר יסייעו לכם להתחיל לתכנן את רצף העבודה שלכם.

1 :: להחליט איפה נמצא כל אזור במטבח

יש כמה וכמה צורות של מטבחים. צורפו כאן כמה המלצות שבוצעו לאחר מחקר מעמיק ומרובה משתתפים שבוצע על ידי חברת בלום ושבחן את אופן השימוש של אנשים במטבח.  האפשרויות המוצגות כאן נתונות לפרשנות ולשינויים שלכם על פי הרגלי השימוש האישיים.

היעזרו במפתח הצבעים:

עיצוב מטבחים - מפתח אזורים במטבח לפי צבעים

עיצוב מטבחים - חלוקת אזורי פעילות נכונה

2 :: הבינו מהם האזורים הנגישים ביותר במטבח

עיצוב מטבחים - חלוקה לפי סדר חשיבות במטבח

באיור המצורף ניתן לראות את האזורים הנוחים ביותר והנוחים פחות לגישה ועל פיהם נתכנן את הצבת המוצרים. באזור השימוש בתכיפות גבוהה נאחסן בדרך כלל : סכום, כוסות, צלחות, מיקרוגל, מוצרי מזון שונים ומגבות. בחלק אשר מסומן בתכיפות בינונית נאחסן בדרך כלל, כלי הגשה, מוצרי חשמל קטנים, סירים גדולים, כל כלי הששת. בחלק המסומן בתכיפות נמוכה נאחסן כלי הגשה מפוארים, כלי פלסטיק וכלי בישול שונים. שימו לב שלמרות שהחלק התחתון של המטבח מסומן כנגיש פחות, הוא עדיין מאפשר אחסנה נוחה יותר מאשר החלק העליון והגבוה של המטבח (הדבר נכון כאשר משתמשים במגירות).

אנחנו תמיד ממליצים ללקוחות שלנו לבצע שימוש נרחב במגירות. שימוש במגירות מגדיל משמעותית את הנגישות שלנו לתוכן הארונות על ידי כך שהן מאפשרות לכל תכולת הארון להישלף החוצה. דבר שמונע מאיתנו את הצורך לרדת על הברכיים ולזחול לתוך הארון על מנת למצוא פריט מסוים.  יש לשים לב למשקל אותו המגירות שאתם בוחרים יכולים לשאת, חלוקה נכונה של המשקלים תבטיח שליפה אחידה וטריקה שקטה שיעבדו לאורח שנים רבות.  איזה משקל נכנס לכל מגירה? את זה תלמדו בצעד הבא.

בינתיים עליכם לדעת שחלוקת המשקלים של המגירות היא על פי המדרגות הבאות 30 ק"ג, 50 ק"ג ו-70 ק"ג. שימו לב שככל שמנגנון המגירה יכול לשאת משקל כבד יותר עלותו עולה גם כן. בדקו יחד עם המעצבת איזה מנגנונים יהיו במטבח שלכם וחפשו אי התאמות.

מנגנוני המגירות נכנסות בתוך קטגורית הפרזול במטבח. חשוב שתהיה לכם הבנה גם בזה. תוכלו לקרוא בהרחבה על הפתרונות המוצעים (של בלום) בכתבה הזו בנושא פרזול למטבח.

3 :: לתכנן איזו תכולה נכנסת לאן

זהו השלב המסכם בו נתחיל בעריכת רשימה מסודרת של כל המוצרים במטבח. לאחר שמילאנו את הרשימה נחליט באיזה אזור נאחסן כל מוצר ( צעד ראשון). לאחר מכן נחליט לתוך איזה אזור נגישות הוא יכנס (צעד שני). צרפנו לכם רשימה בסיסית של מוצרים המצויים אצל רובנו במטבח אך הקפידו לעשות רשימה משלכם כדי שתהיה לכם התאמת מקסימלית לדרישות שלכם.

אזור אחסון מזון

מקררפסטה ואורזחטיפים
שימוריםסוכר וקטניותאוכל לתינוקות
דגני בוקרלחם (תוכלו גם ליצור מגירה ייעודית)ממתקים
קפה ושתיה חמהבקבוקי שתיהצנצנות

 אזור אחסון כלים –

כוסות שתייהמגשיםמכלי אחסון פלסטיק
כוסות ייןסכו"םמצנם
כוסות קפהמפיות ניירטוסטר
קנקני שתייהצלחות וקעריותקומקום

אזור ניקיון –

כיורחומרי ניקוימזון לחיות
מדיח כליםמגבותטבליות למדיח
אביזרי ניקיוןטוחן אשפה
פח אשפהמסנן טיהור מים

אזור הכנה –

כלי מטבח לבישולמיקסרשקיות אוכל
סכיניםבלנדרנייר סופג
פותחןניילון נצמדתבלינים
קרש חיתוךמעבד מזוןקערות הכנה

אזור בישול ואפייה –

תנורקולט אדיםספרי בישול
כירייםמיקרוגלכלי בישול
סיריםמחבתותמוצרי אפייה
כפפותנייר כסףבלנדר מוט

 

מה אתם חושבים על התפישה החדשה? האם נתקלתם בה כבר? אתם חושבים שאפשר לעשות דברים אחרת? נשמח כמובן לשמוע.