מכשירי חשמל למטבח, איך בוחרים ומה מתאים לי?
מכשירי חשמל הם חלק עיקרי במטבח ולכן יצריכו מכם לבצע סקר שוק וללמוד על סוגי המוצרים השונים. ריכזנו עבורכם את כל התובנות שעליכם לקחת בחשבון בחיפוש ובבחירת מוצרי החשמל שיותקנו במטבח. נציג סקירה של המוצרים הנפוצים בכל מטבח ישראלי. לא התייחסנו למותגים השונים אלא לנושאים שנוגעים לאופן השימוש אותם כדאי לבדוק. המטרה היא לגעת במכנה המשותף הרחב ביותר, כך שמוצרי נישה לא יכללו כאן.
המטבחים של היום הם לא המטבחים של פעם. כמות מכשירי החשמל במטבח שלנו גדלה מאוד ועוזרת לנו להפוך את חווית העבודה והבישול למהנה ויעילה יותר. המכשירים שנכניס והאופן בו נמקם אותם ישפיעו באופן ישיר על הנדסת האנוש. המטרה היא לעזור לכם לפתח חשיבה כוללת על כל נושא מכשירי החשמל כדי לייעל את העבודה במטבח. נעשה זאת בכמה שלבים עוקבים.
תוכלו להשתמש בניווט המהיר כדי להגיע לאזור שמעניין אתכם:
מקרר – הכי גדול במטבח
מקרר הוא אחד האלמנטים הגדולים והשמישים ביותר במטבח ולכן יש להקדיש לו תשומת לב יותר מלשאר המוצרים. אחד השיקולים המרכזיים בבחירת מקרר הוא גודל החלל שבו הוא ימוקם.
ישנם כמה סוגים של מקררים:
- מקרר דלת אחת – אלו המקררים הבסיסיים, רוחבם בדרך כלל בין 70–78 ס"מ והם מתאימים למשפחות קטנות או לבתים בהם רוב המוצרים היבשים מאוחסנים בארונות.
- מקרר (Side by side) סייד ביי סייד – בקבוצה זו נכנסים מקררים עם שתיים או שלוש דלתות. המקררים רחבים יותר ובדרך כלל במידות של בין 90–98 ס"מ. מקררים אלו מתאימים למשפחות גדולות.
מקרר עומק מיוחד – עומק ממוצע של מקרר הוא לרוב בין 80–90 ס"מ בעוד עומק ארונות מטבח הוא לרוב 60 ס"מ. ההפרש בין העומקים מביא לכך שברוב הבתים בישראל המקרר בולט החוצה מקו הארונות, תופעה שמעצבים לרוב לא מייחסים לה חשיבות. עם זאת, אם הדבר חשוב לכם תוכלו לרכוש מקרר בעומק מיוחד של 60 ס"מ. קחו בחשבון שמקררים אלו הם בעלי נפח אחסון קטן יותר ועלותם גבוהה מעלות מקררים אחרים. (ישנו פתרון ביניים בו מנצלים נישות קיימות או מעמיקים את הארונות על מנת להשתמש במקרר רגיל בהתקנה בקו הגוף).
- מקררים אינטגרליים – מקררים אלו מותקנים בתוך הארון עצמו ועל גביהם מתקינים דלת מעץ בגוון המטבח. המקרר בנוי להתקנה בתוך ארונות ויש לו גם פתרונות אוורור מתאימים. החיסרון היחידי במקררים אלו הוא עלות גבוהה מאוד שבדרך כלל נעה בטווח מחירים של 50,000–80,000 ש"ח.
דגשים:
- בר מים וקוביות קרח – אם אתם מעוניינים במקרר עם הפונקציות האלו, חשוב שתחליטו מראש ותודיעו למעצב המטבח שלכם כדי שימקם עבורכם נקודות מים ייעודיות.
- זכוכית מעוצבת בדלת המקרר – יש מקררים עם אפשרות להוסיף זכוכית מעוצבת לדלת (יש לבחון לפני הרכישה האם המקרר שלכם משתייך לקבוצה זו). אפשרויות השילוב הן אין־סופיות ואפשר להשתמש בכל דוגמה, צבע או צילום שתחפצו. כך תוכלו להפוך את המקרר לפריט עיצובי כמו כל שאר הפריטים במטבח. המחיר עבור עבודות אלו לא גבוה מדי ובדרך כלל עומד על אלפי שקלים בודדים (ניתן לבצע ישירות מול חברות המטבחים).
מדיח כלים – רחב או צר?
כל מדיחי הכלים מגיעים במידות רוחב סטנדרטיות. תוכלו לבחור בין שתי אפשרויות:
- מדיח כלים צר – רוחב 45 ס"מ, מיועד בדרך כלל למשפחות קטנות או למשפחות בהן אופי השימוש הוא הדחה של הכלים לאחר כל ארוחה. המדיח מתמלא יחסית במהירות וקצת קשה להכניס אליו סירים גדולים.
- מדיח כלים רחב – רוחב 60 ס"מ, נחשב למדיח הסטנדרטי, מיועד למשפחות כיוון שהוא יכול להכיל כלים של כמה ארוחות. מדיחים כאלו מפעילים בדרך כלל פעם ביום או יומיים, למשפחות קטנות לא מומלץ לבחור במדיח זה כיוון שלוקח זמן למלא את המדיח ומחזור הדחה עלול להתבצע פעם בארבע ימים (מדיח מלא כלים ללא הדחה מדיף ריחות לא נעימים לאחר כמה ימים).
פרט לגודל המדיח ישנם שלושה סוגים של גימורים חיצוניים המשתלבים בנראות הכללית של המטבח:
- מדיח רגיל – מדיח בו החלק הקדמי מגיע בצבע בו בחר היצרן, בדרך כלל כסוף או לבן.
- מדיח חצי אינטגרלי – מדיח בו לוח ההפעלה בולט החוצה ועל גב שאר הדלת מותקנת דלת בצבע המטבח.
מדיח אינטגרלי מלא – מדיח בו לוח ההפעלה נמצא בתוך המדיח ולכן אפשר להתקין דלת שלמה בצבע המטבח. מדיח זה בדרך כלל יקר יותר בכמה מאות שקלים.
טוב לדעת: לא צריך למקם ברז או נקודת ביוב חדשה בשביל מדיח הכלים כיוון שהם חולקים את זו של הכיור.
כיריים – גז או אינדוקציה?
ההחלטה הראשונה שצריך לקבל בנושא כיריים היא שיטת החימום – האם נשתמש בחשמל או בלהבת גז גלויה? החלטה זו מבוססת בדרך כלל על העדפה אישית והרגלי שימוש.
סוגי הכיריים:
- כירת גז – הכיריים הוותיקות ביותר. בשנים האחרונות זכו למהפך בצורה של שילוב זכוכית במשטח התחתון ובנייה של כירות מסיביות ונפרדות. אפשר למצוא אותן בגימור נירוסטה, אם מדובר בזכוכית הגוון יהיה בדרך כלל שחור או לבן (שימו לב, המשטח לבן ולא ניתן למצוא כירות לבנות).
- כיריים חשמליות – כיריים שמופעלות באמצעות חשמל וגופי חימום. לכיריים אלו כמה חסרונות: בזמן ההפעלה הכירה עצמה מתחממת ומגיעה לטמפרטורות גבוהות מאוד – צריכת החשמל עולה בהתאם. בגלל זמן הקירור הארוך שנדרש לה, הכירה לא מתאימה לבישול עדין בו צריך לשלוט בחום התבשיל. כמו כן זמן הקירור הארוך של הכירה מהווה סכנה בטיחותית כשיש ילדים בבית והכירה נשארת חמה זמן רב לאחר הבישול.
- כירת אינדוקציה – הטכנולוגיה המתקדמת ביותר לכיריים כיום. פעולות החימום מתבצעת באמצעות שדה מגנטי שפועל רק על הסיר המונח עליו ואינו מחמם את המשטח שסביבו. טכנולוגיה זו מאפשרת חיסכון של ממש באנרגיה, וזמן בישול וקירור מהירים. הפעולה המגנטית של הכיריים מצריכה לעתים החלפה של חלק מהסירים בבית (גם בכיריים חשמליות יש הגבלות) ובחירה של סירים מגנטיים. יש שתי דרכים לבדוק אם הסירים שלכם מתאימים לכיריים: הראשונה היא להצמיד מגנט לתחתית הסיר אם המגנט נצמד – הסיר מתאים. השנייה היא לבחון את הסימנים המודפסים על תחתית הסיר ולבדוק אם מצוין שהוא מתאים לאינדוקציה.
לאחר שבחרנו את סוג הכיריים צריך להחליט על מספר הכירות:
- 4 כירות – בדרך כלל כיריים ברוחב של 60–70 ס"מ.
- 5 כירות – בדרך כלל כיריים ברוחב של 70–90 ס"מ. בכיריים מסוג זה הכירה החמישית תהיה לרוב כירת טורבו ( כירה בתוך כירה). אם אתם מבשלים הרבה, כיריים מסוג זה יתאימו לכם לא רק בגלל להבת הטורבו אלא גם בגלל האפשרות לרווחים גדולים יותר בין הסירים.
- 6 כירות – קשה יותר למצוא, המידות לא תמיד סטנדרטיות ויש לבדוק לפני הרכישה.
דגשים:
- כיריים חשמליות ואינדוקציה מצריכות נקודות חשמל תלת פאזי.
- כיריים גז מצריכות נקודת חשמל רגילה (עבור המצת).
- לא כל הכיריים מגיעות באותה צורה ואפשר למצוא צורות מיוחדות יותר כגון ירח. יש כיריים המתאימות להצבה בפינות (מצריך התייחסות של המעצבים).
- בכיריים חשמליות ואינדוקציה חשוב לוודא שקיימת פונקציה של בקרת גלישה.
תנור אפייה מובנה – בלי להתכופף
תנורים אלו מיועדים להתקנה בתוך ארונות. היתרון ברכישת תנור מסוג זה הוא האפשרות לקבוע את גובה ההצבה שלו בתוך הארון כך שלא תצטרכו להתכופף בכל פעם שתיגשו לתא הבישול. התנור מתאים לכולם אבל ייהנו ממנו בעיקר מבוגרים ובשלנים שמבצעים בו שימוש תדיר.
ישנם כמה מאפיינים שכדאי לשים עליהם דגש בבחירת תנור:
מספר התאים:
- תא אחד – בתנור הסטנדרטי תא אפייה אחד בלבד.
- שני תאים – גודל התאים אינו קבוע והחלוקה ביניהם לא בהכרח שווה. בחירת גודל התאים משתנה לפי אופן השימוש שלכם. עבור שומרי הכשרות ישנם תנורים עם הכשר מיוחד הפותר את הצורך בשני תנורים נפרדים. אם בחרתם בתנור מסוג זה יש לספק מפרט למעצבים כיוון שכל תנור במידה שונה.
מידות:
- סטנדרטי – רוחב וגובה התנור הנם 60 ס"מ, זוהי מידה קבועה ואין צורך בהכנה מקדימה בבניית הארון. אפשר גם למצוא מיקרוגל אינטגרלי המתאים למידות אלו.
- רחב – רוחב התנורים בין 70–90 ס"מ, הגובה משתנה לפי מספר התאים. החיסרון של תנורים אלו הוא שהפתח עבור המיקרוגל שנמצא בדרך כלל מעל לתנור רחב בהרבה מגודל המיקרוגל.
ניקוי עצמי:
- ללא ניקוי – תנור ללא טכנולוגיה של ניקוי עצמי.
- ניקוי פירוליטי – מנגנון ניקוי שפועל באמצעות חום. בהפעלת פונקציית הניקיון התנור ננעל ומתחמם לטמפרטורה של 500 מעלות. החום הגבוה שורף את השומנים ושאר השאריות שבתוך התנור. מחזור הניקוי אורך כשעתיים ויש לפרק את כל חלקי המתכת מתוך התנור כיוון שהם לא עומדים בחום. התנורים צורכים הרבה אנרגיה בזמן פעולת הניקוי ומצריכים התקנה מקדימה של שקע תלת פאזי. החום הגבוה גורם לסימני שחיקה שנראים על תנורים אלו בדרך כלל לאחר 3–4 שנים של שימוש.
- ניקוי הידרופובי – שיטה חדשה וירוקה המבוססת על טכנולוגית הננו – התנור מצופה בחלקו הפנימי בחומר שמונע הידבקות. ניקוי התנור אורך כמה דקות ומתבצע באמצעות אדי מים בטמפרטורה של 80 מעלות. התנור קצת יותר יקר מתנורים רגילים אבל שווה את ההשקעה (כדאי לבחון את סדרת ההידרוקלין של חברת תקע).
דגשים:
- שקע כוח – תנורים מצריכים שקע כוח (שקע שמחובר ישירות ללוח החשמל) ויש לקחת זאת בחשבון בזמן הכנת תכנית החשמל לבית.
- גימור התנורים – לרוב התנורים גימור שחור או כסוף, עם קצת מאמץ אפשר למצוא גם תנורים לבנים.
תנור משולב – כיריים וגז ביחד
הבחירה בתנורים אלו היא עניין של העדפה אישית וטווח המחירים רחב מאוד ונע בין 3,500 ש"ח ל-50,000 ש"ח. התנורים הללו מושלמים לבשלנים מקצועיים שמעוניינים בציוד בישול מתקדם כיוון שהם מספקים את מרבית הפונקציות שתנורים במטבחים מקצועיים מספקים. בצד השני של הסקלה אפשר להשתמש בגרסאות הפשוטות יותר של התנורים כדי לחסוך בהוצאה על קניית תנור וכיריים בנפרד.
רוב התנורים משולבים עם כיריים מגז ויש דגמים אחדים שאפשר למצוא בהם שילוב עם כיריים חשמליות.
ישנם שלושה סוגים עיקריים של תנורים:
- תא אחד – התנור הסטנדרטי מיוצר במידת רוחב של בין 60–90 ס"מ.
- תא וחצי – תנור בו אחד התאים קטן יותר מהתא השני. מתאים בדרך כלל למשפחות שומרות מסורת בהן יש עדיפות לתא בשרי גדול יותר על חשבון התא החלבי.
- שני תאים – תנור בו שני התאים שווים בגודל, מאפשר לבשל מנות נפרדות במקביל או להשתמש באחד התאים לחימום צלחות לפני הגשה.
- שלושה עד חמישה תאים – תנורים מקצועיים ויקרים בהפרש ניכר, בחלקם יש פלטות טיגון או אפילו גריל. מומלץ לעשות סקר שוק מעמיק על הדגמים האפשריים לפני הרכישה.
דגשים:
- תלת פאזי – חלק מהתנורים מצריכים שקע תלת פאזי.
- שקעי כוח – רצוי להציב שקעי כוח נפרדים עבור כל התנורים.
- תנורים מעוצבים – אפשר למצוא תנורים מעוצבים בסגנון רטרו.
קולט אדים – אמירה עיצובית במטבח
ישנם כמה סוגים של קולטי אדים בהתאמה למיקומים האפשריים של הכיריים בחלל המטבח. לקולטי אדים אמירה עיצובית חזקה בגלל הגודל ובגלל העובדה שהם מוצבים בקו העיניים. גם יצרני הקולטים מודעים לעניין ובשנים האחרונות אפשר למצוא חומרים כגון זכוכית המשתלבים ומחליפים את הנירוסטה הרגילה.
ברוב קולטי האדים אפשר לבחור את אופן פינוי האוויר. חלק מהקולטים מצריכים פתח בקיר הבית בשביל פינוי האוויר החוצה, קולטים אלו בדרך כלל יעילים יותר ומצריכים פחות תחזוקה שוטפת. הסוג השני של הקולטים מסנן את האוויר באמצעות פילטרים (את חלקם אפשר להכניס למדיח) ופולטים אותו חזרה לחלל המטבח. אנחנו ממליצים על סוג זה רק כאשר אין ברירה ואין קיר חיצוני למיקום הקולט.
חשוב לציין שאם אתם מצפים מקולט האדים שלכם לפעול כמו הקולטים שראיתם במסעדות או במטבחים מקצועיים צפויה לכם אכזבה. בעוד חלק גדול מהקולטים יעיל בסינון תבשילים עדינים רובם ככולם לא מסוגלים להתמודד עם טיגונים וצלייה ורחוקים מאוד מהביצועים של אחיהם התעשייתיים.
סוגי הקולטים:
- קולטים צמודים – הקולטים הנפוצים ביותר, בדרך כלל מגיעים עם ארובה. קולטים אלו מצריכים קיר אליו הם מתחברים, אפשר לפנות את האוויר גם פנימה וגם החוצה.
- קולטי אי – קולטים שיכולים להיתלות מהתקרה או להישלף מתוך הארונות התחתונים במטבח. קולטים אלו מפנים את האוויר פנימה ובדרך כלל עלותם גבוהה.
- קולטים מתחת לארון – קולטים קטנים וללא ארובה שממוקמים מתחת לארונות המטבח. הקולטים יעילים בדיוק כמו הקולטים הגדולים אך פחות נפוצים במטבחים בישראל.
דגשים:
- חלל מאוורר – בחדרים בהם יש הרבה חלונות אפשר לוותר בדרך כלל על הצבת קולט אדים.
- תאורה מתחת לקולט אדים – גימיק נחמד ששווה לבחון הוא גופי תאורה שמותקנים מתחת לקולט ומסייעים בזמן הבישול.
- עוצמת רעש – שימו לב לעוצמת הרעש, קולט אדים רועש מדי יגרום לכם לא להשתמש בו.
- עוצמת שאיבה – נפח השאיבה הוא נושא חשוב בבחירת הקולט ועליכם להתייעץ עם מומחה לפני הרכישה. כלל האצבע אומר שהקולט צריך להחליף את כל האוויר בחדר לפחות 15 פעמים בשעה. לכן נחשב את נפח המטבח (אורך*גובה*רוחב) ונכפול אותו ב–15, התוצאה היא עוצמת השאיבה הרצויה.
מיקרוגל – אינטגרלי או רגיל?
מיקרוגלים במטבח מוצבים על גבי משטח השיש או בתוך ארון גבוה ובדרך כלל מעל התנור. את רוב המיקרוגלים אפשר למצוא בצבעים לבן, שחור וכסוף אך לעתים תוכלו להיתקל במיקרוגל קצת יותר מעניין וצבעוני. יכול לסייע במיוחד אם תחליטו להציב אותו על גבי השיש.
סוג המיקרוגל:
- אינטגרלי – מיקרוגל עם מסגרת מותאמת למבנה היחידה שבה הוא ממוקם (חוסך את הצורך בדלת עץ לכיסוי החלל). חלק מיצרני מוצרי החשמל מייצרים תנור ומיקרוגל תואמים כדי להשלים את המראה, מומלץ לבחון לפני.
חסרונות: עלות גבוהה פי 3–4 ממיקרוגל סטנדרטי. אם החלטתם לרכוש מיקרוגל כזה, חשוב מאוד להעביר את המפרט למעצבים כדי שיוכלו לתכנן את הארון בהתאם. - סטנדרטי – כל מיקרוגל שאינו אינטגרלי.
רוחב המיקרוגל:
- סטנדרטי – מיקרוגל ברוחב של עד 51 ס"מ. אפשר להציב אותו בתוך ארון בילד אין בו מוצב גם תנור.
- מיוחד – למרות שרוב המיקרוגלים מגיעים במידות סטנדרטיות אפשר למצוא גם דגמים מיוחדים וגדולים יותר. אנחנו ממליצים לבחור באפשרות זו כשהמיקרוגל מוצב על גבי משטח השיש ולא מצריך התאמה לארון מסוים. אם צריך אפשר לבצע התאמה לארונות, אך יש לכך השלכות על גודל התנור ובכל מקרה כדאי להתייעץ קודם עם מעצב.
דגשים:
אם המיקרוגל מוצב מעל תנור, רצוי לבקש מהמעצבים למקם את שקעי החשמל של התנור מאחורי המיקרוגל כדי לאפשר גישה נוחה.